culinair wildseizoen

Culinair wildseizoen start op 15 oktober

Culinair wildseizoen – start 15 oktober

Frissere avonden en prachtige herfstkleuren, de eerste Bockbieren worden geproefd en het gekloofde haardhout zorgt voor een aangename warmte en knusse sfeer in huis. Culinair Nederland kijkt uit naar dit moment: het Wildseizoen is aangebroken! Jaarlijks vormt het Wildseizoen een periode waar culinair Nederland reikhalzend naar uit kijkt. Om precies te zijn start het “culinaire wildseizoen” op 15 oktober. Vanaf deze datum komen bij het overgrote merendeel van de Nederlandse restaurants verscheidene wildgerechten op het (online) menu. Het Wildseizoen eindigt voor veel restaurants omstreeks de jaarwisseling, restaurants die zich meer hebben toegelegd op wild verlengen dit vaak tot medio februari.

Culinair genieten

Iedere fijnproever weet dat het Wildseizoen iets speciaals heeft. Het is een periode waar je tegoed kunt doen aan een heerlijk stukje Wildbraad, of het nu gaat om een hertenbiefstukje of haas. Wil je culinair genieten, dan is het onze tip op zoek te gaan naar restaurants of Wildproeverijen waar je de volgende Wildsoorten kunt proeven:

  • Kleinwild zoals haas, fazant en patrijs
  • Waterwild zoals wilde eend;
  • Houtduif of wild konijn;
  • Grofwild zoals hert of wild zwijn;

In de zoektocht naar een geschikt restaurant, is het raadzaam na te gaan of het betreffende restaurant wild uit de regio serveert, bijvoorbeeld Veluws Wild. Wild is biologisch en de afkomst ervan is vaak goed traceerbaar. Als consument weet je daarom wat je eet.

Bron: www.wildproeverij.nl

Wild met gewelde gedroogde cranberries, vijgen en pruimen

De start van het culinair wildseizoen gaat gepaard met de nieuwe oogsten van o.a. verse Franse Agen pruimen, vijgen en cranberries. In september en oktober komen de verse oogsten van het land. Een groot gedeelte van de verse oogst wordt gebruikt om te drogen zodat het gedroogde fruit veel langer houdbaar is.  Indrukwekkend om te zien hoe de oogst van de verse cranberries plaatsvindt: https://youtu.be/XZPXQ7nw_9Y.

Door de gedroogde pruimen, vijgen en cranberries heel langzaam en lang te wellen krijg je een geconcentreerde smaak die zo mooi past bij een wildgerecht. Er kan een saus van gemaakt worden of bij een wildgerecht geserveerd worden.  Ze geven nou net die extra touch aan t gerecht.

We hebben de volgende gerechten ter inspiratie: