Geweld gedroogde vijgen en dadels zonder pit

Gedroogd fruit zacht maken

Gedroogd fruit wellen

Van consumenten kreeg ik vaak de opmerking dat men gedroogd fruit zelf zacht maakt door het 1 nacht in een kom water te laten staan (”wellen”). Vervolgens kwam direct daarna de vraag ‘’Hoe het kan dat uw producten zachter en smaakvoller zijn?’’

Laat ik eerst uitleggen hoe en waarom we vers fruit drogen en vervolgens weer gaan wellen. Als laatste zullen we de vele toepassingen noemen.

Vers fruit drogen

In Nederland zijn we lang niet bekend met gedroogd fruit. Men associeert t eerder met ‘’tutti frutti’’ uit grootmoeders tijd. De tutti frutti mix bestaat nog steeds en daarin zitten gedroogde abrikozen, gedroogde pruimen en gedroogde appel. Vroeger werd t verse fruit gedroogd om ervoor te zorgen dat het langer houdbaar blijft. Drogen kan gedaan worden in de zon of als er te weinig zonlicht is in een droogoven. Grappig detail….De afgelopen jaren is er veel meer vraag gekomen naar droogovens / droogmachines. Nieuwe hobby heeft men ontdekt. Bij het drogen gaan de vitaminen zo goed als verloren maar daarentegen behouden ze het grootste gedeelte van de voedingswaarde van vers fruit. Bovendien zitten er veel vezels en mineralen in gedroogd fruit.

Het (biologische) gedroogde fruit kent een vochtigheidsgraad van gemiddeld 20% en het is vaak taai en droog van textuur waarbij de smaak wat flauw is. Om het gedroogde fruit meer ‘’body’’ te geven hebben we een oplossing gevonden zodat het gedroogde fruit zelfs als vers ervaren wordt.gedroogd fruit

 

 

 

 

 

foto van gedroogd fruit

Wellen maakt gedroogd fruit verrassend zacht en smaakvol

Elke keer is het een feest om consumenten, chef koks van (top) restaurants, hoofd inkopers van groothandels de producten van FGF te laten proeven. Niemand verwacht die zachte textuur en volle smaak. Wat is het geheim?

Allereerst werken we al decennia met dezelfde top producenten van (biologisch) gedroogd fruit uit diverse landen in de hele wereld. We kopen het (bio) gedroogde fruit in en we hebben een strenge ingangscontrole zodat wij het hele jaar door een constante kwaliteit kunnen garanderen. De basis moet goed zijn en daarom worden de producten sinds de oprichting in 1998 over de hele wereld gewaardeerd.

Daarna doen we het (bio) gedroogde fruit in een cilinder en we voegen er lauw water aan toe. De hoeveelheid water is afhankelijk van hoeveel % vochtgraad we aan het eind van het welproces over willen houden. We kunnen ‘’op maat’’ wellen tot maximaal 40% vochtigheidsgraad. Het verder verhogen van de vochtigheidsgraad zal ten koste gaan van de kwaliteit. Door de cilinder constant en echt heel langzaam in beweging te brengen, zal al het water na 8u of zelfs 48u opgezogen zijn door het gedroogde fruit. Betekent dat al het water in de vrucht zit en daardoor geen verspilling van water plaatsvindt.

Hierna vullen we de gewelde gedroogde zuidvruchten af in gewenste verpakking en elke gewenst gewicht (van 70g tot 2,5 KG) en tot slot gaan de afgevulde producten ook heel langzaam door een pasteurisatietunnel waardoor de zachte textuur, de volle smaak en de lange houdbaarheid (1,5 jaar na productie) gegarandeerd zijn. Heb je de verpakking eenmaal geopend dan dien je de gewelde gedroogde zuidvruchten koel te bewaren en blijven ze nog weken lang goed.

geweld gedroogd fruit

foto geweld gedroogd fruit

Waarom zacht maken?

Door gedroogd fruit te wellen kan je ervoor zorgen dat

  • het gedroogde fruit nog 1 jaar langer houdbaar blijft
  • jonge kinderen en ouderen de producten makkelijk kunnen eten
  • de textuur en smaak een groot verschil geeft met gedroogd fruit
  • de toepassingen van ontbijt tot aan gerecht heel divers zijn
De toepassingen

Geweld gedroogd fruit is zo onbekend dat zelfs na 6 jaar van ons bestaan, nog heel veel mensen geweld gedroogd fruit niet kennen. Dan heb ik niet eens over de vele toepassingen. Laten we beginnen te noemen dat de vele voedingsstoffen in geweld gedroogd fruit de trek stilt en het daarnaast energie geeft. Kortom voor een voedzame start van de dag kunnen de zachte en smaakvolle gedroogde zuidvruchten door smoothie of yoghurt gegeten worden. Vanwege de voedingsstoffen kunnen ze als voedzame snack gegeten worden. Het levert energie bij geestelijke en fysieke inspanningen dus ideaal voor of na het sporten. Het is genieten om de producten te combineren door een salade, op de kaasplank, bij dessert en tot slot zijn er talloze gerechten te bedenken waar de zachte gedroogde zuidvruchten hét verschil maken in een gerecht. We wisselen elke maand de recepten om u geïnspireerd te blijven houden. Probeer eens een gerecht, laat u verrassen en laat ons svp uw bevindingen weten!

Ons assortiment van zacht gedroogd fruit

Conventioneel assortiment geweld gedroogde:

  • abrikozen
  • vijgen
  • Franse Agen pruimen zonder pit
  • HELE cranberries
  • perenkwarten
  • mango
  • dadels zonder pit
  • rum rozijnen
  • bananenstukjes
  • kokosblokjes

Bio assortiment gewelde gedroogde:

  • ongezwavelde abrikozen
  • vijgen
  • gedroogde mango
  • Franse Agen pruimen zonder pit
  • HELE cranberries
  • gedroogde Medjoul dadels met pit
  • dadels zonder pit
  • gekonfijte gemberstukjes