Gedroogde abrikozen

Abrikozen clafoutis

Bron: mijnreceptenboek.nl
Ingrediënten:

  • 375 gr gedroogde abrikozen
  • 4 eieren
  • citroensap
  • 6 eetlepels slagroom
  • 4 eetlepels abrikozenlikeur of amaratto
  • 100 gr suiker
  • zout 125 gr bloem
  • poedersuiker voor versiering

Bedruppel de abrikozen met de likeur en laat ze 10 min. marineren. Splits de eieren. Klop het eiwit stijf met 1 eetlepel suiker. Klop het eigeel met de overige suiker, een snufje zout en 1 theelepel citroensap tot een crème. Meng de slagroom met de bloem en spatel het opgeklopte eiwit erdoorheen. Giet de massa in 4 ingevette ovenvaste vormen en verdeel de abrikozen er overheen. Bak de clafoutis in 25-30 minuten in een voorverwarmde oven op 175 graden. Bestuif de clafoutis met poedersuiker.

abrikozen clafoutis
boboti

Bobotie

Bron: mijnreceptenboek.nl

Ingrediënten:

  • 1 ui
  • 500 gr rundergehakt
  • 1 citroen
  • 150 ml melk
  • 2 theelepels kerriepoeder
  • 1 snee wittebrood zonder korstjes
  • 1 appel, geschild en in kleine stukjes
  • 3 eieren
  • Een handvol gedroogde abrikozen
  • Fijngehakt peper en zout naar smaak
  • rijst of aardappels naar keuze

Verwarm de oven voor op 200 gr Celsius. Fruit de ui. Week het brood in 4 el water en knijp het uit. Meng het gehakt met de ui en 1 ei. Bak het gehakt 5 à 6 minuten. Het hoeft niet gaar te zijn, maar het ergste rauwe moet eraf. Voeg de appel, abrikozen, kerriepoeder en citroenrasp toe. Zout en peper naar smaak toevoegen.

Doe het gehaktmengsel in een ovenschaal en dek deze af met aluminiumfolie. Bak het gerecht 35 minuten met de folie. Klop de melk en 2 eieren door elkaar en schenk dit na die 35 minuten over het gehakt. Bak de bobotie nog 15 minuten zonder folie tot de laag gestold en bruin is.
Serveer het gerecht met rijst of aardappels.

Pilaf met kip en abrikozen

Bron: mijnreceptenboek.nl

Ingrediënten:

  • 350 gr rijst
  • 2 knoflookteentjes
  • 500 gr kipfilet
  • 100 gr blanke amandelen
  • 2 theelepels shoarmakruiden
  • 0,25 l yoghurt op kamertemperatuur
  • 2 eetlepels gesnipperde bladselderij
  • 2 uien
  • 50 gr gedroogde abrikozen
  • 75 gr boter
  • 1 theelepel kaneel
  • 0,75 l kippenbouillon (van 1,5 tablet)
  • zout en (versgemalen) peper
  • 0,5 eetlepel gesnipperde munt
Pilaf

Spoel de rijst in een zeef onder koud stromend water tot het water helder blijft en laat de rijst goed uitlekken. Pel en snipper de uien en de knoflookteentjes. Snijd de abrikozen in stukjes en de kipfilet in repen van ca. 3 cm lang. Verhit 50 gr boter in een braadpan en roerbak de repen kip met de amandelen in ca 3 minuten goudbruin, schep de kip en de amandelen met een schuimspaan op een bord. Verhit de rest van de boter in dezelfde pan en roerbak de ui en de knoflooksnippers en de stukjes abrikoos zachtjes in ca 3 minuten. Roer de rijst, de kaneel en de shoarmakruiden door het uimengsel en roerbak het geheel nog ca. 3 minuten. Schenk de bouillon erbij en breng die al roerende aan de kook, laat de rijst afgedekt in 15 minuten heel zachtjes garen. Roer dan de kiprepen en de amandelen erdoor en laat het gerecht afgedekt in nog 15 minuten gaar worden. Laat de pilaf, zonder deksel, op een heel laag vuur ca. 2 minuten uitdampen en breng hem op smaak met zout en peper. Roer vlak voor het opdienen de yoghurt, munt en selderij erdoor.

wrap abrikoos

Wrap met kip en abrikoos

Bron: allerhande.nl

Ingrediënten:

  • 5 eetlepels houmous (kikkererwtenpasta)
  • ½ theelepel geraspte sinaasappelschil
  • 1 eetlepel verse bieslook, fijngesneden
  • 1 wraptortilla
  • 100 gr wortel, geraspt
  • 100 gr gedroogde abrikozen, in reepjes
  • 100 gr gerookte kipfilet, fijngesneden

Meng de houmous met de sinaasappelrasp en breng op smaak met de bieslook. Besmeer de wrap met het houmousmengsel. Verdeel de wortel, abrikozen en kip erover en rol de wrap een klein beetje op. Vouw de zijkanten naar binnen en rol ‘m dan helemaal op. Steek de wrap vast met een cocktailprikker.