Gedroogde cranberries

Pompoen met gedroogde cranberries

Bron: cranberries.nl

Ingrediƫnten:

  • 400 gr. Oranje pompoen
  • 75 gr. Rode quinoa
  • 50 gram ongezouten amandelen
  • 1 kleine rode ui
  • 25 gr. Gedroogde cranberries
  • 1 eetlepel verse platte peterselie
  • 0,5 eetlepel verse citroenmelisse
  • 0,5 onbespoten sinaasappel
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 1 eetlepel rijstazijn
  • 1 eetlepel olijfolie
  • Versgemalen zeezout en peper naar smaak

 

Borstel de pompoen schoon. Snijd hem doormidden. Verwijder de pitten en de draden. Snijd de ene helft nogmaals doormidden zodat je een kwart hebt. Snijd de kwarten in dunne parten. Stoom de pompoen beetgaar in 10 min. Kook de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking. Rooster ondertussen de amandelen in een droge koekenpan op laag vuur. Schud regelmatig met de pan. Laat de amandelen vervolgens afkoelen. Snipper de ui fijn. Snijd de cranberries doormidden. Hak de kruiden grof. Hak de amandelen grof. Rasp de sinaasappel en pers hem vervolgens uit. Meng de amandelen, de ui, de cranberries en de kruiden in een kom. Voeg de quinoa toe en schep alles een paar keer om. Maak de dressing: meng de azijn met de sinaasappelrasp en het sinaasappelsap. Voeg daarna de sojasaus toe en roer goed. Voeg de dressing op 2 eetlepels na toe aan de salade. Schep een paar keer goed om. Proef en breng op smaak met peper en zout. Besmeer met een kwastje de pompoenparten dun met olijfolie. Grill de pompoenparten kort in een grillpan. Verdeel de quinoasalade over de borden. Leg de pompoenparten erbij. Druppel de laatste dressing erover. Garneer het geheel met verse peterselie.

Pancakes met cranberry en sinaasappel-honingsaus

Bron: cranberries.nl

Ingrediƫnten:

  • Half zakje bakpoeder
  • zakje vanillesuiker
  • 3 el suiker
  • 1 ei
  • 200 gr bloem
  • 2 deciliter karnemelk
  • 75 gr cranberries
  • 50 milliliter honing
  • 1 sinaasappel

Doe de karnemelk in een kom en klop er het ei, de suiker, vanillesuiker en het bakpoeder door. Zeef nu de bloem erdoor en klop goed totdat alle klontjes eruit zijn. Je krijgt een stevig beslag (bijna deeg). Roer de cranberries erdoor.
Rasp de schil van 1 sinaasappel en pers het sap. Doe de schil met de honing (2 bolle eetlepels) en het sinaasappelsap in een steelpan. Het moet ongeveer 5 minuten inkoken tot een saus maar niet te lang want dan wordt het caramel. De saus wordt veel steviger als je hem van het vuur haalt. Als het in de pan al stevig is heb je het te ver ingekookt en moet je het met wat extra sinaasappelsap weer dunner maken.
Verwarm een koekenpan op matig vuur. Schep verdeeld over de pan 3 juslepels in de pan. Let erop dat de pancakes niet tegen elkaar aankomen. Bak ze totdat er belletjes aan de bovenkant verschijnen en schep ze met een spatel om. Houd de pancakes warm in een oven of op een pan kokend water met een bord erop. Als alle pancakes gebakken zijn giet dan de ingekookte saus erover.