Gedroogde dadels

Rundertajine met dadels

Bron: mijnreceptenboek.nl

Ingrediënten:

  • 750 gr riblappen
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 tomaten
  • 1 theelepel saffraanpoeder
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • sap van een halve citroen
  • 200 gr gedroogde dadels
  • 1 ui
  • zout en peper
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel kaneel
  • 0,5 l runderbouillon
  • 500 gr aardappels
  • 5 takjes verse munt

Snijd de riblappen in dobbelstenen. Pel en snipper de ui en de knoflook. Snijd de tomaten in stukken. Verhit de olie in de tajine of braadpan. Voeg ui, knoflook en rundvlees toe. Bak het vlees in ca. 6 minuten rondom bruin. Voeg zout, peper, tomaten en specerijen toe en bak deze ca. 1 minuut mee. Voeg de bouillon en het citroensap toe en laat het geheel ca. 2 uur zachtjes stoven. Schil de aardappelen en snijd ze in stukken. Voeg de aardappelen met de dadels toe aan het vleesmengsel en laat het geheel nog ca. 1 uur stoven. Dien op in een tajine of op een mooie ronde schaal met grote stukken Marokkaans brood erbij.

Honingmousse met rozemarijn en dadels

Bron: allerhande.nl

  • Ingrediënten:
  • 1 takje rozemarijn
  • 4 eetlepels vloeibare honing
  • 3 blaadjes witte gelatine
  • 75 gr gedroogde dadels
  • 250 ml slagroom
  • 4 kaneelkoekjes

Voorbereiden:
Rozemarijnnaaldjes van takjes rissen en fijnhakken. In pannetje honing met rozemarijn op laag vuur ca. 10 minuten verwarmen. Intussen gelatine ca. 5 minuten in ruim koud water weken. Dadels ontpitten (indien nodig) en in reepjes snijden. Honing van vuur nemen. Gelatine goed uitknijpen en al roerend in hete honing oplossen. Slagroom stijfkloppen. Honing in gedeelten erdoor scheppen. Mengsel in ijscoupes of bakjes scheppen, dadelreepjes erover strooien. In koelkast in ca. 1 uur laten opstijven.

Bereiden:
Honingmousse ca. 5 minuten voor het serveren uit de koelkast nemen. Garneren met kaneelkoekjes.

Havermout muffins met dadels

Bron: mijnreceptenboek.nl

Ingrediënten:

  • 50 gr havermout
  • 75 gr gedroogde dadels zonder pit
  • 0,5 eetlepel bakpoeder
  • 1 ei
  • 125 ml melk
  • 75 gr bloem
  • 65 gr donkere basterdsuiker
  • 65 gr gesmolten boter

Oven voorverwarmen op 200 gr Celsius. Havermout met melk in een kom mengen. De dadels in stukjes snijden. In een kom bloem, bakpoeder, donkere basterdsuiker, dadels en mespunt zout goed mengen en door havermoutmengsel roeren. In een andere kom het ei met de boter losroeren. Het eimengsel door de rest mengen. Beslag in de muffinvormpjes scheppen. Muffins in het midden van de oven in ca. 20 minuten gaar en bruin bakken. In de vorm laten afkoelen. Resterende muffins na afkoelen in goed afgesloten trommel bewaren.