Gedroogde vijgen

Peper-venkeltonijn met vijgen

Bron: mijnreceptenboek.nl

Ingrediënten:
1 eetlepel venkelzaadjes
40 ml olijfolie
125 gr rucola
citroenpartjes, voor erbij
720 gr superverse tonijn
8 gedroogde vijgen, in vieren
60 ml citroensap

Meng in een schaal het venkelzaad met 2 theelepels grof gemalen zwarte peper en 1 theelepel zeezout. Snijd de tonijn in 2 lange stukken. Bedek de stukken tonijn rondom met het venkelmengsel, dek af en laat 10 min op kamertemperatuur rusten. Verhit de helft van de olie in een grote koekenpan op hoog vuur. Bak de tonijn als de pan heel heet is in 3 minuten aan alle kanten lichtbruin. De tonijn moet aan de buitenkant zijn dichtgeschroeid en nog rood van binnen. Meng in een kom de vijgen en rucola met het citroensap en de rest van de olie. Snijd de tonijn in dunne plakken en schep door de salade. Serveer met citroenpartjes.

Vijgensnoepjes

Bron: allerhande.nl

Ingrediënten:
250 gr blanke amandelen
250 gr gedroogde vijgen
250 gr suiker
50 gr cacaopoeder
½ theelepel kaneelpoeder
1 theelepel citroenrasp (evt uit potje)
1 eetlepel poedersuiker

In keukenmachine amandelen tot poeder malen (er is ook gemalen amandelpoeder te koop). Steeltjes van de vijgen snijden en vijgen in keukenmachine of met staafmixer fijnhakken. In pan met dikke bodem suiker met 1 dl water aan de kook brengen. Onafgedekt op laag vuur ca 5 minuten tot siroop laten inkoken. Amandelpoeder, gehakte vijgen, cacaopoeder, kaneelpoeder en citroenrasp door de siroop roeren. Zachtjes ca 5 minuten laten koken tot mengsel loslaat van de bodem. Mengsel gelijkmatig over bakblik uitspreiden en laten afkoelen. Mengsel bestrooien met poedersuiker en in vierkante blokjes snijden.

Wortelsalade met vijgen

Bron: allerhande.nl

Ingrediënten:
400 gr winterwortel
4 el olijfolie
½ tl komijnzaadjes of karwijzaad
3 tenen knoflook, gehalveerd
20 gr verse peterselie, grof gehakt
5 gedroogde vijgen
1 citroen, schoongeboend
3 el koriander, grof gehakt

Voorbereiden:

  1. Schil de winterwortels met de dunschiller. Snijd ze in de lengte in vieren en snijd de parten in 1 cm dikke stukjes.
  2. Verhit in een hapjespan de olie en fruit hierin het komijnzaad met de knoflook 1 minuut. Schep de stukjes wortel en de peterselie door de olie. Schenk 75 ml water op de groente en voeg naar smaak zout en peper toe. Let de deksel op de pan en stoof de wortel zachtjes 5 minuten.
  3. Snijd de vijgen in dunne plakjes. Roer ze door de wortel en stoof alles nog 5 minuten.
  4. Rasp intussen de gele schil dun van de citroen en pers de vrucht uit.
    Bereiden:
  5. Schep de wortel in een schaal en roer de koriander en de helft van het citroensap erdoor. Strooi de geraspte citroenschil erover en laat de wortelsalade afkoelen. Serveer op kamertemperatuur.