Recepten gewelde gedroogde cranberries

Quinoa salade met gegrilde pompoen en gewelde gedroogde cranberries

Bron: cranberries.nl

Ingrediënten:

  • 400 gr. Oranje pompoen
  • 75 gr. Rode quinoa
  • 50 gram ongezouten amandelen
  • 1 kleine rode ui
  • 25 gr. gewelde gedroogde cranberries 
  • 1 eetlepel verse platte peterselie
  • 0,5 eetlepel verse citroenmelisse
  • 0,5 onbespoten sinaasappel
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 1 eetlepel rijstazijn
  • 1 eetlepel olijfolie
  • Versgemalen zeezout en peper naar smaak

Borstel de pompoen schoon. Snijd hem doormidden. Verwijder de pitten en de draden. Snijd de ene helft nogmaals doormidden zodat je een kwart hebt. Snijd de kwarten in dunne parten. Stoom de pompoen beetgaar in 10 min. Kook de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking. Rooster ondertussen de amandelen in een droge koekenpan op laag vuur. Schud regelmatig met de pan. Laat de amandelen vervolgens afkoelen. Snipper de ui fijn. Snijd de zachte gewelde cranberries doormidden. Hak de kruiden grof. Hak de amandelen grof. Rasp de sinaasappel en pers hem vervolgens uit. Meng de amandelen, de ui, de cranberries en de kruiden in een kom. Voeg de quinoa toe en schep alles een paar keer om. Maak de dressing: meng de azijn met de sinaasappelrasp en het sinaasappelsap. Voeg daarna de sojasaus toe en roer goed. Voeg de dressing op 2 eetlepels na toe aan de salade. Schep een paar keer goed om. Proef en breng op smaak met peper en zout. Besmeer met een kwastje de pompoenparten dun met olijfolie. Grill de pompoenparten kort in een grillpan. Verdeel de quinoasalade over de borden. Leg de pompoenparten erbij. Druppel de laatste dressing erover. Garneer het geheel met verse peterselie.

Gegrilde pompen met gewelde gedroogde cranberries

Cranberrykoekjes

Bron: veganchallenge.nl

Ingrediënten

  • 200 gram bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1/2 theelepel zout
  • 100 gram suiker
  • 75 milliliter zonnebloemolie
  • 75 milliliter water of sojamelk
  • 1/2 theelepel vanille extract

Bereiding

Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Meng de droge ingrediënten en voeg dan de olie, water/sojamelk en vanille toe. Kneed tot een soepel deeg. Als het te plakkerig is, voeg je wat extra bloem toe. Kneed tenslotte de gewelde gedroogde cranberries erdoor. Neem steeds een balletje deeg (ongeveer een eetlepel), rol tot een stevige bal en druk dan plat. Vorm zo 15 koekjes.

Bak de koekjes in 15 minuten gaar, geef ze eventueel wat langer als ze nog bleek zien.

Tip: Voor gemberbrood cookies vervang je de cranberries door gesuikerde gemberstukjes. Aan de droge ingrediënten voeg je toe: 1 theelepel gemberpoeder, 1 theelepel kaneel, ½ theelepel nootmuskaat, ½ theelepel kardemom en ½ theelepel piment.

Cranberry koekjes

Cranberry saus van gewelde gedroogde cranberries

Bron: Koken met Koos

Bereidingstijd: 30 minuten

Benodigdheden voor dit gerecht:

Bereidingswijze van dit recept:

  1. Cranberry aan de kook brengen met sinaasappelsap, en in 10 minuten gaarkoken
  2. De bouillon, suiker en port erdoor roeren
  3. Aan de kook brengen en 5 minuten laten indampen
  4. De saus licht afbinden met maïzena
  5. Op smaak maken met zout en peper
  6. Als laatste een beetje braadvocht van vlees erbij doen

Serveertip:

  • Serveer cranberry saus bij diverse wildgerechten