Recepten biologisch geweld gedroogd fruit

Met de recepten met biologisch geweld gedroogd fruit willen we de pure smaak combineren met andere (biologische) ingrediënten. Toepassingen met (geweld) gedroogd fruit zijn doorgaans onbekend dus we hopen met al onze recepten net een andere touch te geven.

Zodoende hebben we gekozen voor de 7 biologische Lilifruit producten die elk gerecht onderscheidend zal maken. Van ontbijt met de kleine stukjes biologisch gedroogd fruit, tot aan heerlijke cranberry noten koek, vervolgens de overheerlijke salade met de bio vijgen en bio geitenkaas, tot aan de smaakvolle tajine kip gerecht met de pure zachte ongezwavelde abrikozen.

Al met al levert dit heel veel plezier op in de keuken als aan tafel. Geniet en deel graag je bevindingen!

Salade met biologische gewelde gedroogde vijgen, dadels z. pit en bio geitenkaas

Bron: Libelle Lekker.be
Ingrediënten voor 4 personen

Bereiding:

  • Halveer de gewelde gedroogde bio vijgen en bio dadels zonder pit . Verkruimel de geitenkaasjes.
  • Meng alle ingrediënten voor de salade in een ruime kom.
  • Pel de knoflook en duw ‘m door de knoflookpers. Meng met de olijfolie, de balsamicoazijn en de honing tot een vinaigrette. Breng op smaak met peper en zout.
  • Maak de salade aan met de vinaigrette, of geef ‘m er apart bij.

 

 

Tajine met kip, biologische gewelde gedroogde pruimen en ongezwavelde abrikozen

Bron: Libelle Lekker.be (met filmpje)

INGREDIENTEN voor 4 personen

kipdrumsticks (onderbouten) 8
biologische gewelde gedroogde  pruimen zonder pit 150 g
biologische gewelde gedroogde ongezwavelde abrikozen 150 g
aardappels 500 g
ui 1
knoflook 1 teentje
citroensap 1.5 el
ras el hanout 1 el
amandelschilfers 2 el
honing 1 el
boter
olijfolie
peper en zout

Bereiding

  1. Zet een tajine op het vuur met een beetje boter en olijfolie en bak er de kippenbouten in 10 minuten rondom goudbruin in.

  2. Pel en snipper de ui en de knoflook, voeg toe aan de tajine.

  3. Schil de aardappelen, snij in stukken en voeg samen met de gewelde gedroogde bio pruimen en bio abrikozen, ras el hanout, honing en het citroensap toe aan de kip. Kruid met peper en zout, voeg 500 ml water toe en laat alles 40 minuten op een zacht vuur garen.

  4. Zet een pan zonder vetstof op het vuur en rooster er de amandelschilfers in. Bestrooi de tajine met de amandelen net voor het opdienen. Lekker met couscous.

Tajine Kip bio gewelde gedroogde pruimen en gewelde gedroogde abrikozen

Home made Granola met biologisch gedroogd fruitstukjes

Bron: De Groene Meisjes

We zeggen dan wel ‘granola,’ we bedoelen natuurlijk gewoon muesli. Vandaag geen taart of koekje, maar iets waar je iedere dag, bijvoorbeeld bij je ontbijt, plezier van kan hebben.

Dit is wat je nodig hebt voor een grote weckpot vol met knapperige muesli:

350 gram havervlokken (onbewerkt, bij de biowinkel)
150 gram ongezouten noten
1 kopje kokosrasp
100 gram gedroogde biologische boomgaard fruitmix* of biologische exotische fruitmix**
2 theelepels kaneel of speculaaskruiden
4 eetlepel kokosolie
6 eetlepels rijststroop (biowinkel)

* bestaande uit bio stukjes pruim, abrikoos, rozijn en vijg

** bestaande uit bio stukjes banaan, dadel, goji en ananas

Even tussendoor: waarom kokosolie gebruiken? Het vet uit de kokosnoot wordt niet opgeslagen in het vetweefsel, maar wordt direct omgezet in bruikbare energie. Voor meer informatie over kokosolie kan je deze site even checken!

En dit is wat je moet doen:

1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
2. Bekleed een bakvorm (wij gebruikten een grote taartvorm) met bakpapier.
3. Hak de noten, niet al te fijn.
4. Mix alle droge ingrediënten in de bakvorm.
5. Verwarm de kokosolie kort en mix deze met de rijststroop.
6. Giet dit mengsel over de droge ingrediënten in de bakvorm en roer goed door.
7. Plaats de bakvorm voor 35 minuten in de oven.
8. Schep de muesli tussendoor een paar keer om.

De voordelen van deze muesli; geen onnodige suikers, je weet precies wat je erin doet (je kunt ook variëren met ander gedroogd fruit,) het is supermakkelijk en snel klaar én je huis ruikt heerlijk.

Noten-zadenkoeken met bio gewelde gedroogde cranberries, bio ongezwavelde abrikozen en bio pruimen zonder pit

Bron: Amber Alberda

In mijn eerste boek staat een koekjesrecept dat ‘s werelds meest gezonde koekjes’ heet. Na veel experimenteren heb ik een variant gevonden die deze titel zo mogelijk nog meer verdient. Ongelofelijk maar waar: deze lekkere koekjes bevatten slechts noten en zaden, kokosolie en gedroogd fruit. Ze zitten bomvol goede vetten en eiwitten (en bevatten weinig koolhydraten), dus zijn een smakelijke oplossing voor als je eens een dag te weinig goede vetten hebt gegeten. De gebruikte noten en zaden in dit recept dienen uiteraard rauw en ongezouten te zijn. Dit recept is voor 10 koeken.

Ingrediënten

Bereiding

Verwarm de oven voor op 170 ˚C. Leg een vel bakpapier op een bakplaat. Mix alle ingrediënten behalve de sesamzaadjes en gewelde gedroogde bio cranberries in een keukenmachine tot een plakkerig geheel. De noten hoeven niet helemaal tot pulver gemalen te zijn. Voeg als laatste de sesamzaadjes en cranberries toe en mix totdat de cranberries goed door het deeg verdeeld, maar niet fijngemalen zijn. Een paar keer rondgaan is voldoende. 

Schep 10 gelijke hoopjes deeg op de bakplaat. Rol ze met je handen, druk ze plat tot 1 cm dik en vorm ze tot ronde koeken. Bak de koeken zo’n 20 minuten in de oven en laat ze afkoelen voor je ze serveert.