Voedingscentrum – (geweld) gedroogd fruit

Voedingscentrum

Het Voedingscentrum heeft (geweld) gedroogd fruit zonder toegevoegde suikers in 2016 toegevoegd aan De Schijf van Vijf. ”Een handjevol per dag”.

De Schijf van Vijf is de visuele voorstelling van de richtlijnen voor een gezond eetpatroon die sinds 1953 in Nederland wordt gebruikt in de voorlichting over goede en gezonde voeding, gericht op het grote publiek. Het idee is dat uit elk van de vijf groepen van voedingsmiddelen iedere dag een keuze wordt gemaakt. De Schijf van Vijf is een voorlichtingsmodel van het Voedingscentrum

Gezonde schoolkantine

Het huidige kabinet onderstreept het belang van een gezonde eetomgeving. In het Nationaal Preventieakkoord (23 november, 2018) staat de ambitie beschreven dat in 2020 maar liefst 950 scholen een gezonde schoolkantine hebben. Dat komt overeen met 50% van het totaal aantal scholen met een schoolkantine. Dit moet bijdragen aan een gezonder eetpatroon (en meer sporten en bewegen) bij kinderen en jongeren in het onderwijs. Scholen zijn zelf verantwoordelijk voor het aanpassen van het aanbod. Het programma ‘De Gezonde Schoolkantine’ helpt scholen bij de stappen om een gezondere kantine te realiseren.

Fris Gedroogd Fruit

Vanaf de oprichting in 2013 zag ik de gewelde gedroogde zuidvruchten als het ”nieuwe snoep”. Veel voedingsstoffen, voedzaam, energierijk en geen toegevoegde suikers. Vandaar dat de 70 g Fris Fruit zakjes ontworpen zijn. Speciaal in snackverpakking. Waar ik niet bij stil gestaan had, was dat het Voedingscentrum alleen kijkt naar het aantal (lege) calorieën en geen rekening houdt met de voedingsstoffen. Een voorbeeld hiervan is: een Snicker reep van 70g met toegevoegde suikers heeft minder calorieën dan gedroogd fruit (70g) zonder toegevoegde suikers. Dat betekent dat de Snickerreep van 70g zou voldoen aan de Gezonde Schoolkantine en gedroogd fruit in 70g niet. Een redenering die heel veel bedrijven niet begrijpen. Waarom kijkt het Voedingscentrum niet naar vezels en mineralen? In (geweld) gedroogd fruit zitten namelijk veel vezels en minalen maar ze hebben van nature in verhouding veel calorieën. Het Voedingscentrum heeft per portie gesteld: maximaal 110 calorieën. In de praktijk komt dat overeen met 25g gedroogd fruit dus de 70g Fris Fruit zakjes vallen niet onder de Gezonde Schoolkantine.

Hoe verder met de 70 g geweld gedroogd fruit?

Allereerst zijn de 70 g Fris Fruit zakjes opgenomen door HANOS en Bidfood dus hotels bieden de zakjes aan bij vergaderingen als voedzaam tussendoortje en in de mini bar. Door de onbekendheid van het product, gaan de volumes niet hard. Om die reden willen we rechtstreeks de consumenten gaan enthousiasmeren voor de gewelde gedroogde abrikozen, mini vijgen, dadels en pruimen zonder pit. Deze producten kennen geen toegevoegde suikers. Vanwege de zuurte zijn de cranberries wel gezoet en de verrassend zachte gedroogde bananenstukjes kent een laagje dextrose om plakken te voorkomen.

Vervolgens bieden we de 70g zakjes al sinds 2015 aan, aan samenstellers van kerstpakketten. De verschillende kleuren en de lange houdbaarheid zijn erg interessant.

Tot slot passen de zachte gedroogde producten perfect bij wandelaars, golfspelers en sporters in het algemeen.